LRK Linker
LRK Sponsorer

Kort om vannpoloregler.

Antall spillere.

Et vannpololag består av målvakt og seks utespillere samt seks innbyttere. Innbyttere kan settes inn i periodepauser, etter utvisning, etter Time-Out og etter mål.

Spilletid.

4 x 8 minutter effektiv tid, dvs. klokken stoppes ved frikast, hjørnekast, straffekast, mål etc.

Målutkast dømmes når:

ballen går over baklinjen og sist ble berørt av en spiller fra det forsvarende laget. Målutkastet tas av målvakt eller av en annen forsvarsspiller.

Hjørnekast dømmes når:

ballen går over baklinjen via det forsvarende lagets målvakt, eller om en forsvarsspiller med hensikt kaster ballen over baklinjen.

Frikast dømmes når:

• En spiller angriper en motstander som ikke har ballen.
  • Ballen tas med begge hender.
  • Ballen holdes under vann når man angripes.
  • Ballen spilles utover sidelinjen.
  • Spiller hopper fra bunnen for å nå ballen.
  • Spiller tar fraspark på motstander.
  • Spiller slår ballen med knyttet hånd.
  • Spiller holder i bassengkanten eller i mål.

Frikast innenfor 5-metersjinjen kan ikke skytes direkte i mål. For at målet skal godkjennes må en annen spiller enn frikastleggeren ha berørt ballen før den passerer mållinjen. Hvis frikastet dømmes utenfor 5-meterslinjen, kan frikastet skytes(kastes) direkte i mål såfremt kastet utføres i en bevegelse (uten finte)

Det er tillatt å:

- dukke, trykke ned eller holde fast en motspiller som har ballen i hånden.
- å gå eller stå på bunnen når man ikke deltar i spillet.

30-sekundersregel.

Et lag får kun besitte ballen i 30 sekunder. Hvis laget ikke lykkes i å skyte mot mål i løpet av denne tiden, tildømmes motstanderne frikast.
Klokka nullstilles ved utvisning og straffekast.

Målvakten kan:

• Stå, gå på eller hoppe opp fra bunnen.
  • Ta ballen med begge hender.
  • Slå ballen med knyttet hånd.

Dommerkast dømmes når:

• Spillere fra begge lag begår feil samtidig.
  • Dommeren ikke kan se hvem som først gjorde feil.
  • Ballen slår i taket.

Ved dommerkast utpeker dommere to spillere, en fra hvert av lagene, og kaster ballen ca. 2 meter fra dem. De skal så på reglementert vis forsøke å ta ballen.

Utvisning dømmes når:

• Spiller dukker, trykker ned eller holder fast en motstander som ikke har ballen.
  • Spille spruter vann på motstander.
  • Spiller hidrer frikast i å bli tatt.
  • Den utviste spilleren skal omgående forlate bassenget og får ikke gå i vannet før etter 20 sekunder eller etter mål eller etter at det forsvarende laget har ballen i sin besittelse.

Utvisning for resten av kampen dømmes :

• Når spiller viser respektløshet overfor dommer. Reserve får settes inn for den utviste spilleren.
  • Ved brutalt spill (for eksempel slag, spark) eller forsøk på sådant.
  • I slike tilfeller kan innbytter settes inn etter 4 minutters effektiv spilletid.

Straffekast.

Dømmes innenfor 5-meter for hver utvisningsfeil, som hindret et sannsynlig mål. Straffekast skal utføres 5 meter fra mål på dommerens fløytesignal. Kaste må utføres i en sammenhengende bevegelse.